Moonlight tea to delikatna, słodkawa biała herbata. Rośnie na północy Wietnamu, w dzikich lasach deszczowych. Zbierana jest przez lokalne plemiona (H’mong i Dao), z najstarszych drzew herbacianych, które osiągają nawet 12 m. Jej nazwa pochodzi od dwukolorowych liści, które przypominają światło księżyca nocą: pączki są jasne, jak księżyc w pełni, a liście – ciemne jak niebo. Zawiera mało kofeiny, więc może być pita przez cały dzień.
Pojemność: 30 g wekologicznym pojemniku
Fakty:
– Zbiór: First Flush (pierwszy zbiór), kwiecień 2021.
– Pochodzenie: Yenbai Rainforest, Wietnam.
– Wysokość uprawy: 800 – 1500 m (lasy deszczowe).
– Drzewa herbaciane: kilkusetletnie o wysokości do 12 m.
– Liść: 1 liść i 1 pączek.
– Produkcja: Po zbiorach liście suszone są na powietrzu przez ok 18-24 godziny, następnie wkładane są do lnianych worków na ok 4-6 godzin, finalnie suszone i pakowane.
Smak:
– delikatna
– lekko słodka
– kwiatowa
Skład:
Biała herbata*(100%).*z uprawy ekologicznej
Działanie:
Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera dużo antyoksydantów, witamin i minerałów. Zawiera mało kofeiny, więc pobudza delikatnie i wprawia w dobry nastrój. Poprawia trawienie tłuszczów, pozytywnie wpływając na metabolizm, dzięki temu może być pomocna w przy regulowaniu wagi ciała. Dodatkowo korzystnie wpływa na skórę dlatego coraz częściej wykorzystywana jest w kosmetologii. Zawarte w niej katechiny pomagają chronić skórę przez uszkodzeniami, a przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się skóry. Skóra wygląda zdrowo, staje się jędrna i promienna.
Parzenie:
– tradycyjne:
2 g, 80*C, 180 ml, 3 min
– gong fu:
4 g, 90*C, 100 ml, 10 sek. (każde kolejne parzenie +5 sek.)